26 Απριλίου

26/4/09

Γεγονότα στην Ελλάδα

1821… Οι έλληνες επαναστάτες, υπό τον Δήμο Αντωνίου, καταλαμβάνουν την Αθήνα, έπειτα από 366 χρόνια σκλαβιάς.

1831… Δημοσιεύεται ο πρώτος νόμος περί τύπου στην Ελλάδα, που εγείρει θύελλα διαμαρτυριών κατά του κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.

1919… Πραγματοποιείται με επιτυχία το 2ο Συνέδριο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ελλάδας (ΣΕΚΕ).

1930… Ιδρύεται το Εθνικό Θέατρο.

1941… Εξόριστοι κρατούμενοι του Άη-Στράτη επιχειρούν να δραπετεύσουν. Η φρουρά σκοτώνει τρεις απ' αυτούς, ενώ οι υπόλοιποι παραδίδονται στους Γερμανούς που, μετά από δυο μέρες, κατέλαβαν το νησί.

1944… Ανασχηματίζεται η εξόριστη ελληνική κυβέρνηση στο Κάιρο και πρωθυπουργός ορκίζεται ο Γεώργιος Παπανδρέου, με αντιπρόεδρο τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο.

1951… Καταρτίζεται νομοσχέδιο για την οργάνωση των αστικών και των υπεραστικών συγκοινωνιών με λεωφορεία.

1960… Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής θεμελιώνει το φράγμα του Νέστου.

1989… Το ελληνικό δημόσιο χρέος ανέρχεται στα 7 δις δολάρια.

1990… Δύο ώρες και δέκα λεπτά κρατά η ανάγνωση στη Βουλή των προγραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού Κων/νου Μητσοτάκη.

1993… Η κυβέρνηση διαψεύδει τους ισχυρισμούς του Χρήστου Μαυρίκη ότι πρωταγωνιστεί στην παγίδευση τηλεφώνων παραγόντων της πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας, κατόπιν εντολής του τότε συμβούλου του πρωθυπουργού στρατηγού Νικολάου Γρυλλάκη και μάλιστα εν γνώσει του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

1994… Παύει οριστικά και αμετάκλητα με βούλευμα του Αρείου Πάγου, η δίωξη κατά της οικογένειας Τσάτσου και μελών της παλιάς διοίκησης της ΑΓΕΤ για τα αδικήματα της απάτης και της απιστίας.

1996… Η ελληνική Βουλή ψηφίζει νόμο για την καθιέρωση τη 24ης Απριλίου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία.




Γεγονότα στο κόσμο

1478… Μέλη της οικογένειας των Πάτσι, σκοτώνουν μέσα στον καθεδρικό ναό της Φλωρεντίας, τον αδελφό του κυβερνήτη της πόλης και συγκυβερνήτη της Τζουλιάνο των Μεδίκων.

1514… Ο Κοπέρνικος κάνει τις πρώτες παρατηρήσεις του για τον πλανήτη Κρόνο.

1607… Εγγλέζοι άποικοι, προσεγγίζουν τις περιοχές του ακρωτηρίου Χένρι της Βιρτζίνια. Στη συνέχεια, προχωρούν προς τον ποταμό Ρίβερ και ιδρύουν την Τζέιμστάουν, τον πρώτο μόνιμο εγγλέζικο οικισμό στη Β. Αμερική

1828… Η Ρωσία κηρύσσει πόλεμο στην Τουρκία, υποστηρίζοντας τη μάχη της Ελλάδας για την ανεξαρτησία της.

1865… Κατά τον αμερικανικό εμφύλιο ο στρατηγός των Νοτίων Τζόζεφ Τζόνστον, παραδίδεται στο στρατηγό Γουίλιαμ Τεκούμσε Σέρμαν στο σταθμό Ντούρχαμ της Βόρειας Καρολίνα.

1902… Η Manchester United βαφτίζεται με το σημερινό της όνομα αντικαθιστώντας το "Νιούτον Χιθ", δανεισμένο από το όνομα ενός ανατολικού προαστίου του Manchester. Η United έχει ιδρυθεί το 1878 και θα ανέβει στη β' κατηγορία 20 χρόνια μετά ενώ το 1906 θα ντεμπουτάρει στην πρώτη.

1912… Οι Ιταλοί καταλαμβάνουν τη Ρόδο, ενώ αναμένεται η κατάληψη κι άλλων νησιών του Αιγαίου.

1915… Η Ιταλία υπογράφει κρυφά τη Συνθήκη του Λονδίνου, με τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Ρωσία και έτσι εντάσσεται στις δυνάμεις της Αντάντ.

1920… Στην Παλαιστίνη, Άραβες πραγματοποιούν επιθέσεις κατά των Βρετανών, λόγω της εβραϊκής εισροής

1921… Η αστυνομία του Λονδίνου κάνει πρώτη φορά περίπολο στην πόλη πάνω σε μοτοποδήλατα.

1929… Βρετανοί πιλότοι πραγματοποιούν, για πρώτη φορά, χωρίς ενδιάμεση στάση, το ταξίδι Λονδίνο-Ινδία, απόστασης 4.130 μιλίων.

1930… Με πρόταση του νέου υπουργού Παιδείας, Γεωργίου Παπανδρέου, ψηφίζεται ο νόμος περί ίδρυσης Εθνικού Θεάτρου στην Αθήνα. Πρώτος σκηνοθέτης διορίζεται ο Μιλτιάδης Λιδωρίκης.

1933… Στην Ελλάδα, καθιερώνεται η δικαστική τήβεννος για τους εφέτες και αρεοπαγίτες, κατά την ώρα της άσκησης του λειτουργήματός τους.

1937… Η γερμανική πολεμική αεροπορία βομβαρδίζει και καταστρέφει τη βασκική πόλη της Γκουέρνικα στην Ισπανία. Από αυτό το τραγικό γεγονός, ο Πικάσο εμπνέεται τον πίνακά του "Η καταστροφή της Γκουέρνικα".

1939… Η βρετανική κυβέρνηση καθιερώνει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, μπροστά στη σοβαρότητα της διεθνούς κατάστασης.

1941… Οι Chicago Cubs δημιουργούν παράδοση όταν για πρώτη φορά χρησιμοποιούν ένα αρμόνιο στον αγώνα μπέιζμπολ Cubs - St. Louis Cardinals 2-6 στο Wringley Field.

1942… Τουλάχιστον 1.540 άτομα πεθαίνουν στο ανθρακωρυχείο Μπένξι, στην κατεχόμενη από τους Ιάπωνες Κίνα.

1945… Συλλαμβάνεται για προδοσία ο στρατάρχης Ερρίκος Φίλιππος Πετέν, αρχηγός του καθεστώτος συνεργασίας Βισί στη Γαλλία κατά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

1962… Το αμερικανικό διαστημόπλοιο "Ρέιντζερ 4", προσσεληνώνεται στην αθέατη πλευρά της Σελήνης αλλά δεν καταφέρνει να στείλει φωτογραφίες στη Γη εξαιτίας τεχνικού προβλήματος. Είναι η πρώτη φορά που αμερικανικό διαστημόπλοιο προσσεληνώνεται με επιτυχία.

1964… Η Ταγκανίκα και η Ζανζιβάρη ενώνονται διοικητικά και δημιουργούν τη σημερινή Τανζανία

1971… Στην Ουάσινγκτον, προεδρική επιτροπή προτείνει να επιδιώξουν οι ΗΠΑ την είσοδο της Κίνας στον ΟΗΕ.

1972… Ο Αργεντινός ποδοσφαιριστής Αντόνιο Αλσιμπάρ, υπογράφει παρουσία του γ.γ. Αθλητισμού Κώστα Ασλανίδη στον Ολυμπιακό. Για να τηρηθούν οι ισχύουσες διατάξεις βαφτίζεται "ομογενής" με το ελληνικό όνομα Αντώνης Αλχιμάρης.

1975… Συνέδριο των Εργατικών στη Βρετανία υπερψηφίζει την πρόταση αποχώρησης της χώρας από την ΕΟΚ.

1979… Το Ισραήλ και η Οργάνωση για την Απελευθέρωσης της Παλαιστίνης αποφασίζουν να αποδεχθούν την πρόταση του ΟΗΕ για ανακωχή.

1986… Σημειώνεται στην Ουκρανία της Σοβιετικής Ένωσης (Τσερνόμπιλ), η μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή, μετά από έκρηξη σε έναν από τους αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού του Τσέρνομπιλ. Τριάντα ένας άνθρωποι σκοτώνονται ακαριαία ενώ χιλιάδες άλλοι βρίσκονται εκτεθειμένοι σε τεράστιες ποσότητες ραδιενεργού υλικού

1986… σαν σήμερα, ο Αρνολντ Σβαρτζενέγκερ παντρεύτηκε την τηλεπαρουσιάστρια Μαρία Σράιβερ, ανιψιά του Τζον Κένεντι.

1990… Δολοφονείται σε αεροπλάνο ο Κάρλος Πιζάρο Λεονγκομέζ, αρχηγός του αριστερού κολομβιανού κινήματος ανταρτών Μ - 19, ο οποίος εγκατέλειψε τη βία για να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος.

1991… Το τσάι κάνει καλό στην υγεία, περισσότερο από τον καφέ και το κακάο, ισχυρίζεται Κινέζος καθηγητής.

1991… 17 ανεμοστρόβιλοι πλήττουν τις κεντρικές πολιτείες των ΗΠΑ. Σημειώνονται μεγάλες καταστροφές ενώ στο Αντόβερ του Κάνσας, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, εξαφανίζονται 17 άνθρωποι.

1991… Στη Φινλανδία, νέα κυβέρνηση συνασπισμού μεταξύ φιλελεύθερων και δεξιών κομμάτων, με πρωθυπουργό τον Εσκο Αχο, αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας.

1992… Χωρίς Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πρωθυπουργό και κυβέρνηση μένει η Ιταλία, μετά τις παραιτήσεις του προέδρου Φρανσέσκο Κοσίγκα και του πρωθυπουργού Τζούλιο Αντρεότι.

1992… Οι κάτοικοι της Μόσχας γιορτάζουν το πρώτο ορθόδοξο Πάσχα εδώ και 74 χρόνια.

1993… Οι Ρώσοι υποστηρίζουν μαζικά τον Μπόρις Γέλτσιν στο δημοψήφισμα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του προέδρου.

1994… Το Τop quark, ο χαμένος κρίκος της αλυσίδας του ατόμου, βρίσκεται ύστερα από έρευνες 20 ετών.

1994… Στη Νότια Αφρική, ανοίγουν οι κάλπες για τις πρώτες πολυφυλετικές εκλογές στη χώρα.

1994… Airbus των κινεζικών αερογραμμών συντρίβεται στην περιοχή του αεροδρομίου Ναγκόγια της Ιαπωνίας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 264 άτομα.

1995… Η Τουρκία ανακοινώνει ότι, διακόπτει τις αγορές στρατιωτικού υλικού από την Ολλανδία, επειδή επέτρεψε την ίδρυση, στο έδαφός της, της εξόριστης Βουλής των Κούρδων.

1995… Στην Ισπανία, η αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων ΕΤΑ αναλαμβάνει την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στη Μαδρίτη εναντίον του ηγέτη της αντιπολίτευσης Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

1996… Πεντακόσια περίπου αντικείμενα (φωτογραφίες, έπιπλα και ρούχα), ιδιοκτησία της Jacqueline Kennedy Onassis, δημοπρατούνται.

1997… Στις Φιλιππίνες, 26 είναι οι νεκροί σε πυρκαγιά, που σημειώθηκε στο ξενοδοχείο Ιμπεριάλ, στην πόλη Κοταμπάτο.

1999… Ο Ντιέγκο Μαραντόνα συλλαμβάνεται στο Μπουένος Άιρες για κατοχή ναρκωτικών.

2000… Ο Τζουλιάνο Αμάτο ορκίζεται πρωθυπουργός της Ιταλίας, στη θέση του Μάσιμο Ντ' Αλέμα, που παραιτήθηκε μετά την ήττα του κυβερνητικού συνασπισμού στις περιφερειακές εκλογές.



Γεννήσεις

121… γεννιέται ο Μάρκος Αυρήλιος, στωικός φιλόσοφος και αυτοκράτορας της Ρώμης (161-180).

1564… γεννιέται ο θεατρικός συγγραφέας Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

1798… γεννιέται ο ζωγράφος Ευγένιος Ντελακρουά, ένας από τους σημαντικότερους εκφραστές του γαλλικού ρομαντισμού.

1886… γεννιέται στις ΗΠΑ, η μητέρα των μπλουζ, Ma Rainey

1888… γεννιέται η Αμερικανίδα σεναριογράφος Ανίτα Λους, γνωστή για το σενάριο της ταινίας "Οι άνδρες προτιμούν τις ξανθιές".

1889… γεννιέται ο Αυστριακός φιλόσοφος, Λουντβιχ Βιτγκενστάιν

1894… γεννιέται ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Αδόλφου Χίτλερ, Ρούντολφ Ες

1897… γεννιέται η Ρωσίδα ηθοποιός Όλγα Τσέτσοβα

1900… γεννιέται ο Γερμανός σκηνοθέτης Ντάγκλας Σιρκ. Άφησε εποχή για τις ταινίες του στο Χόλιγουντ τη δεκαετία του 50

1912… γεννιέται ο Καναδός συγγραφέας έργων επιστημονικής φαντασίας, Αλφρεντ Έλτον Βαν Βογκτ.

1914… γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας Μπέρναρντ Μάλαμουντ

1918… γεννιέται η Ολλανδή αθλήτρια του στίβου Φάνι Μπλάνκερς. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948 κερδίζει τέσσερα χρυσά μετάλλια, στα 100, στα 200 μέτρα, στα 80 μετ' εμποδίων και στα 4Χ100.

1934… γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Άλαν Αρκιν.

1938… γεννιέται ο Αμερικανός κιθαρίστας Ντουάν Έντι

1940… γεννιέται ο συνθέτης Τζόρτζιο Μορόντερ

1960… γεννιέται ο μουσικός των Ντουράν Ντουράν, Ρότζερ Τέιλορ.



Θάνατοι

1731… πεθαίνει ο άγγλος συγγραφέας του «Ροβινσώνα Κρούσου», Ντανιέλ Ντεφόε.

1865… πεθαίνει κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με ομοσπονδιακά στρατεύματα ο Τζον Γουίλκες Μπουθ, δολοφόνος του Αμερικανού προέδρου Αβραάμ Λίνκολν, 11 ημέρες μετά τον θάνατο του τελευταίου.

1932… πεθαίνει ο Αμερικανός ποιητής Χαρτ Κρέιν.

1970… πεθαίνει ο Πολ Σέλαν, ρουμανοεβραϊκής καταγωγής γάλλος ποιητής που έγραψε στη γερμανική γλώσσα. Θεωρείται από τους σημαντικότερους ποιητές του 20ου αιώνα με πολλούς επιγόνους. [γεν. 23/11/1920]

1984… πεθαίνει ο πιανίστας της τζαζ, Γουίλιαμ Κάουντ Μπάσι.

1986… πεθαίνει ο "κακός" του αμερικανικού κινηματογράφου, Μπρόντρικ Κρόφορντ.

1989… πεθαίνει η Αμερικανίδα κωμικός Λουσίλ Μπολ

1991… πεθαίνει ο Κάρμινε Κόπολα, βραβευμένος με Όσκαρ αμερικανός συνθέτης, πατέρας του διακεκριμένου σκηνοθέτη Φράνσις Φορντ Κόπολα. [γεν. 11/6/1910]

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου